Assalamualaikum w.b.t.

Sesungguhnya Allah S.W.T. menjadikan tiap-tiap sesuatu itu mempunyai pelbagai hikmah samaada kita sedar atau tidak.
Maka janganlah sesekali kita taksub terhadap makhluk Allah itu kerana sesungguhnya setiap ciptaan Allah itu adalah untuk memudahkan kita, bukan untuk kita memperhambakan diri kita kepada nya, kita diwajibkan hanya untuk memperhambakan diri kita kepada Allah s.w.t.... Allah memberikan kepada kita sebarang kelebihan, kekuatan, kehebatan atau apa sekalipun adalah untuk menguji kita, dari situ kita di beri pilihan untuk mendekatkan diri kita kepada Allah atau kita terus mengagungkan makhluknya(kufur)... Semoga dengan segala apa yang kita miliki, akan membuatkan kita sentiasa dalam usaha mendekatkan diri kita kepada Allah s.w.t.. InsyaALLAH...AMIN..

Thursday, 15 September 2011


Fahami Hakikat Pemakaian Batu Cincin dan Permata

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
     Akhbar menghebahkan tentang kehebatan 
Teras Gemunggal.

                
                                  
Sebagai seorang muslim kita mesti meletakkan 100% pergantungan kita kepada Allah SWT. Tidak ada sesuatu pun yang dapat mendatangkan kebaikan kecuali dengan izin Allah dan tiada suatupun yang dapat membawa mudharat melainkan dengan izin Allah jua. Pemakaian dan penggunaan batu ataupun apa saja benda-benda yang mempunyai kelebihan padanya (dengan izin Allah) adalah tidak salah, akan tetapi mestilah benar-benar/ sungguh difahami dan yakin akan hakikat penggunaan / pemakaiannya.
Pemakaian dan penggunaan batu hanyalah salah satu cara/ usaha untuk mencapai tujuan masing-masing. Sama juga dengan penggunaan ubat (ubat dari hospital atau ubat tradisional dari akar-akar kayu) apabila kita mengalami sakit kepala atau sakit-sakit lain. Kita hanya berusaha dengan kelebihan/ sifat yang ada pada ubat tersebut untuk menghilangkan sakit tetapi kuasa untuk meyembuhkan adalah dalam kekuasaan Allah, jika Allah mahu nescaya sembuhlah kita dari sakit dan begitulah juga sebaliknya.
Batu atau kayu atau apa-apa saja benda yang istimewa adalah anugerah Allah yang sememangnya tidak sia-sia penciptaannya. Seperti garam yang bersifat masin, begitulah juga batu-batu yang istimewa ini bersifat dengan sifat yang wujud padanya  masing-masing.  Hanya orang yang tahu (berilmu) sahaja yang dapat mengambil manafaat daripadanya. Silalah fahami bahawa Batu-batu tersebut tidak mempunyai kuasa. Batu-batu tersebut hanyalah mempunyai kelebihan/ keistimewaan dengan sifat yang ada padanya tetapi kuasa mutlak adalah ditangan Allah. Jadi janganlah lari daripada penggantungan kita sepenuhnya kepada Allah jua. Semoga anda semua mendapat kefahaman yang sungguh tentang hakikat pemakaian batu permata dan beroleh kejayaan dalam cita-cita serta tujuan anda selagi anda tetap diatas jalan Allah. Amin

No comments:

Post a Comment